Home Søk lån Kredittsjekk?

Kredittsjekk?

Hva skjer under en kredittsjekk?

Under en kredittsjekk foretar banken en kontroll av betalingshistorikken din før de eventuelt tilbyr deg et lån.

Alle aktører med et såkalt “saklig behov” for kredittopplysninger om deg kan få tilgang til disse hos kredittopplysningsbyråene. Dette kan for eksempel være om du søker om et kredittkort, tegner et mobilabonnement eller inngår en avtale om en avbetalingsordning i en butikkjede.

Kredittopplysningsbyråene sitter på opplysninger om deg som de blant annet henter fra skatteetaten, folkeregisteret og brønnøysundregistrene. De henter også informasjon fra inkassoselskaper og dommer i saker som omhandler pengekrav.

Det er i dag ni selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysningsvirksomhet, men i praksis er det tre selskaper som brukes av de fleste i markedet: Bisnode, Experian og Evry.

kredittsjekk

Din kredittverdighet måles i en skala fra 0 til 100. Kredittopplysningsbyråene sitter på opplysninger om deg inntil tre år tilbake i tid.

I tillegg til den vanlige kredittsjekken, som først og fremst er for å avdekke om du har registrert noen betalingsanmerkelser på deg eller om du hår noen pågående inkassosaker, foretar bankene også en kredittvurdering. I denne ser de på din generelle betalingsevne basert på fast inntekt og annen eksisterende gjeld.

Du kan kredittsjekke deg selv

Ønsker du å kredittsjekke deg selv for å finne ut hvilke opplysninger om deg selskapene sitter på, kan du gjøre dette. Vær oppmerksom på at noen av selskapene tar penger for dette, men egentlig er de pliktige til å gi deg en gratis utskrift hvis du refererer til personopplysningsloven. Du vil da få en utskrift av opplysningene til din folkeregistrerte adresse eller en e-postadresse som er registrert på deg. Dette for at ingen skal kunne utgi seg for å være deg.

Hvis du finner ut at opplysningene om deg er feil, er du i din fulle rett til å be om at kredittopplysningsbyrået retter det opp i databasen.